Naar het nieuwsoverzicht

21-02-2020

‘Over de streep’ dankzij Rode Neuzen Dag

Challenge Day - Provinciaal Technisch Instituut

Dankzij Rode Neuzen Dag worden er dit schooljaar 20 Challenge Day workshops gerealiseerd in evenveel scholen in Vlaanderen. Het Provinciaal Technisch Instituut in Eeklo is een trotse Rode Neuzen School en ook zij gingen ‘over de streep’ met Challenge Day vzw. Het was een unieke ervaring voor hen: “We zijn als school gegroeid, ook naar elkaar toe.”

Helden in het verhaal

Rode Neuzen Dag focuste zich tijdens de vorige editie op meer weerbaarheid voor jongeren op mentaal, sociaal en fysiek vlak. Challenge Day past daar perfect in want met hun workshops worden algemeen voorkomende problemen op school aangepakt, zoals vooroordelen, pesten, geweld, buitensluiting, intolerantie en intimidatie. Dat resulteert in een veilig gevoel en samenhorigheid tussen de jongeren onderling én met de volwassenen. “Onze leerlingen zijn stuk voor stuk de helden in het verhaal! In de nabespreking gaven de leerlingen unaniem mee dat de verbondenheid gegroeid was.”

Het Provinciaal Technisch Instituut in Eeklo is zeer dankbaar voor deze ervaring: “De organisatie van Challenge Day was enkel mogelijk dankzij de vele giften van heel Vlaanderen die Rode Neuzen Dag mocht ontvangen. Bedankt dat we dit mochten meemaken als school!”

Een dag vol emoties

Challenge Day is een dag vol beweging, spelletjes, praatrondes en emotie waarin de jongeren actief aan de slag met drie hoofdonderwerpen: bewustwording van eigen gedrag en emoties, meer begrip voor het gedrag en de emoties van anderen en respect naar jezelf en anderen. “Tijdens deze verbindende dag ervaren jongeren aan den lijve dat ze meer gemeenschappelijk hebben dan dat ze verschillen”, klinkt het bij de organisatie. Na de Challenge Day zijn de leerlingen het daar unaniem over eens: “Ik heb veel bijgeleerd over mezelf en over anderen”.

Een échte beweging

In de afgelopen editie hebben zo’n 900-tal scholen zich aangemeld als Rode Neuzen School. Al die scholen hebben samen 1.623 acties georganiseerd en 937.156 euro opgebracht. Samen met de rest van Vlaanderen werd er in totaal 4.315.197 euro ingezameld. Rode Neuzen Dag is een échte beweging geworden, en de Rode Neuzen Scholen zijn druk in de weer om hun eigen projecten te realiseren. Samen kunnen we op die manier 423.335 jongeren sterker maken.