Naar het nieuwsoverzicht

21-10-2020

“Muziek is destijds mijn redding geweest”

Liefde voor muziek

Gezichten uit ‘Liefde voor Muziek’ houden reünie voor Rode Neuzen Dag: “Muziek is destijds mijn redding geweest”

'Liefde voor Muziek’ is terug. Of toch voor één avond. Tien dagen geleden kwamen de muzikanten van het laatste seizoen, waaronder Tom Dice (30) en Kato Callebaut (29), opnieuw samen voor een special in het kader van Rode Neuzen Dag. “Toen ik zelf niet goed in mijn vel zat, was mijn piano mijn redding.

Muziek is dit jaar het centrale thema van de goeddoelactie ‘Rode Neuzen Dag’ en dus kan een extra aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ niet ontbreken. Karen Damen, Sean Dhondt, Gene Thomas, André Hazes, Peter Vanlaet van Mama’s Jasje en Tom Dice & Kato van The Starlings zijn opnieuw samengekomen - dit keer aan de Belgische kust - om muziek te maken. Welke nummers ze zullen brengen en voor wie ze dat doen, blijft nog even geheim, maar volgens Tom Dice en Kato wordt het gegarandeerd “een warme aflevering”.

Lang moesten ‘The Starlings’ niet nadenken over de reünie in het kader van de actie die aandacht vraagt voor weerbaarheid van jongeren. “Ik heb zelf niet de makkelijkste jeugd gehad (Kato heeft haar vader nooit gekend; red.) en herken mezelf daardoor regelmatig in de verhalen van jongeren die het zwaar hebben. Het is belangrijk dat er extra aandacht is voor hen en dat een heleboel van hen op radio, tv en in kranten over hun problemen kunnen vertellen, zodat anderen weten dat ze niet alleen zijn.

Muziek als thema

Het centrale thema van ‘Rode Neuzen Dag’ is dit jaar muziek. Het spreekt voor zich dat muziek ook het centrale thema in het leven van Tom en Kato is. En als jongere was dat niet anders. “Muziek is destijds mijn redding geweest”, vertelt Kato. “Wanneer ik me niet goed voelde, ging ik aan mijn piano zitten en begon ik te zingen. Dat was echt iets van mij alleen. Ik schreef mijn verhalen op, een beetje als een dagboek, en zong ze. Mocht ik die nu terughoren, zou ik waarschijnlijk vinden dat die op niet veel trokken, maar toen was dat mijn grote uitlaatklep.”

Bij Tom ligt dat anders, hij kende als kind nauwelijks moeilijkheden, maar muziek verzette toen ook al zijn gedachten. “Voetbal en muziek: dat waren de twee dingen waarin ik mijn ei kwijt kon. Ik ging graag naar school maar ik studeerde niet graag. Ik kwam thuis, nam mijn gitaar, begon te spelen en voor ik het wist was het zeven uur en had ik nog geen huiswerk gemaakt. Daardoor waren mijn toetsen niet fantastisch, maar mijn gitaarspel werd wel steeds beter.

Als ze nu een dipje hebben kunnen zowel triestige als vrolijke muziek hen er weer bovenop helpen. “Als ik één nummer moet noemen dat me op slag goed gezind maakt, is het ‘Chicago’ van Sufjan Stevens”, vertelt Tom. “Bij mij is dat ‘Everything now’ van Arcade Fire”, pikt Kato in. “Al mogen het ook foute nummers zijn. Een goeie Shaggy helpt altijd. Mét de nodige foute moves erbij, wees daar maar zeker van. (lacht)

‘Liefde voor Muziek, de Rode Neuzen Dag special’, vrijdag 13 november, 20.40u, VTM.

Rode Neuzen Dag vindt plaats op 4 december en is een goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius

Bron: HLN.be (Brecht Herman