Naar het nieuwsoverzicht

06-11-2020

“Niet alle jongeren zijn even goed omringd in deze toestand”

Birgit Van Mol

In dit coronajaar is het belang van Rode Neuzen Dag groter dan ooit. Maar hoe zet je een actie voor jongeren op touw in een jaar waarin het virus de eeuwige spelbreker is? VTM NIEUWS-anker Birgit Van Mol is al een paar jaar een gedreven ambassadrice van Rode Neuzen Dag en vertelt de komende weken hoe zij de voorbereidingen een plaats geeft in haar toch al drukke agenda.

Rode Neuzen Dag vindt plaats op 4 december. Uiteraard niet met duizenden in het Sportpaleis, wel met een marathonshow op radio en tv.

De start – dit jaar eens niet vanop een speelplaats vol enthousiaste jongeren – gebeurde bij Maarten en Dorothee van Qmusic. Omdat muziek een belangrijke rol zal spelen deze editie. Want iedereen heeft toch dat ene liedje dat precies voor hem of haar gemaakt lijkt? Waar je altijd vrolijk van wordt, waar je iemand mee kan bedanken… Zelf vind ik Happy van Pharrell Williams heel aanstekelijk. Het kan mensen een instant goed gevoel geven.

Dit jaar moet je ook geen grote evenementen verwachten op scholen, geen verkoop van Rode Neuzen en goodies op plaatsen met veel volk. (Als je toch geld zou willen inzamelen, dat is welkom, maar doe het dan vooral veilig.) Toch blijft Rode Neuzen Dag meer dan ooit nodig. Dat bleek eens te meer uit onderzoek van de UGent. Een team ging na hoe het zat met mentale problemen bij jongeren tussen 13 en 19 in de eerste coronagolf. Hun problemen bleken verdubbeld. Velen misten fysiek contact met hun vrienden, voelden zich onzeker of angstig over de toekomst, hadden geen uitlaatklep. Nu de scholen weer open zijn, zullen de resultaten mogelijk een beetje anders zijn. De sterkste jongeren zijn vaak creatief en veerkrachtig genoeg om met de hele toestand om te gaan, maar niet iedereen kan dat of is even goed omringd.

Een van de beste baselines ooit van Rode Neuzen Dag vind ik nog steeds ‘het scheelt als je deelt’. Dat heb ik de voorbije jaren gemerkt tijdens de vele gesprekken met ‘mijn’ jongeren. Ook al is het niet altijd zo duidelijk op het eerste gezicht, meestal is er toch wel ergens iemand bij wie ze terechtkunnen. Meer dan eens heb ik gehoord dat net die ene leerkracht het verschil heeft gemaakt. Dat die hun de steun bood die ze nodig hadden.

Daarom viel me een bericht op over de nieuwe Mister Gay, Joren Houtevels. Hij studeert om onderwijzer te worden en wil concreet wat doen tegen kindverstoting. Zelf ging hij thuis weg omdat zijn ouders hem niet accepteerden zoals hij is. En dat grijpt hij nu aan om een leerkracht te worden met het hart op de juiste plaats. Ik wens hem de wind in de zeilen.

Of ik zelf een Rode ­Neuzen Dag-nieuws zal kunnen maken? Nee, helaas. We blijven nu fysiek maar beter weg uit de scholen. Maar ik ga wel samen met Jens Dendoncker en enkele anderen meewerken aan de Rode Neuzen (k)Uur, een gratis digitale weerbaarheidstraining. Daar kijk ik nu al naar uit!