Naar het nieuwsoverzicht

31-03-2021

Boost je online vriendschap!

Online vriendschap

Vriendschappen in deze huidige coronatijden zijn belangrijker dan ooit. Onze vrienden vormen de sleutel van ons geluk, zo blijkt uit onderzoek van de UGent en “The Friendship report 2020” van Snapchat.

Deze pandemie heeft op veel vlakken negatieve gevolgen. Zo ook op het onderhouden van onze vriendschappen. Deze verstoring van onze sociale contacten is nefast voor ons welbevinden. Veel jongeren geven aan dat ze zich nu eenzamer voelen dan ooit en dat ze hun vriendschappen anders ervaren. Dat is niet verrassend aangezien veel jongeren een actief sociaal leven hebben. 

Toch betekent dit niet dat onze sociale contacten helemaal zijn wegvallen. Corona heeft er voor gezorgd dat we onze sociale interactie met onze vrienden anders beleven. Vroeger kon je na een lange schooldag uitblazen in het jeugdhuis of in de sportclub. Nu blijf je achter het scherm zitten.

Digitale communicatie zorgt ervoor dat we verbonden blijven met de mensen rondom ons. Communiceren via een online (video)call of sociale media is sinds de corona-uitbraak vanzelfsprekend geworden. Veel van de fysieke activiteiten zijn weggevallen waardoor we onze vrienden vooral zien via een gsm- of computerscherm.

Digitale communicatie

Digitale communicatie kan maar tot op zekere hoogte écht sociaal contact vervangen. Omdat de pandemie zoveel isolatie veroorzaakt, zijn we volgens onderzoek juist sneller geneigd om te checken hoe het met je vrienden gaat. Bij sommigen zorgt het er zelfs voor dat ze terug contact opnemen met iemand die ze al een tijdje niet meer gehoord hebben. Maar het is niet gemakkelijk vriendschappen online te onderhouden en op te bouwen. Zoomgesprekken zijn niet zo memorabel als die ene reis naar het zuiden van Spanje of die toffe festivalzomer van een paar jaar geleden. Daarnaast moeten we ook vertrouwen in de huidige technologie en hopen dat de audio naar behoren werkt en de wifi het niet laat afweten.

Boost jouw online vriendschap met deze tips

Toch is het belangrijk dat we blijven energie steken in onze vriendschappen en ons sociaal leven blijven plannen. Onderstaande tips kunnen alvast een startpunt zijn om die ene online ontmoeting toch nog wat interessanter te maken:

  1. Online is het vaak makkelijker om oude vriendschappen weer te laten bloeien. Dus haal een leuke herinnering naar boven of stuur even iemand die je al lang niet meer hebt gesproken. Het is leuk om te horen dat iemand aan je denkt. 
  2. Small talk = big talk. Laat elkaar af en toe weten hoe het gaat, vertel over je dag, de leuke wandeling die je hebt gemaakt of een nieuw lied dat je hebt ontdekt. Deze hebben vaak een grotere impact dan je zou denken.
  3. Maak maximaal gebruik van alle online platformen. Ieder persoon heeft zijn/haar/die favoriete kanalen maar die zijn voor iedereen anders. Wist je trouwens dat je ondertussen online kan quizzen, scrabbelen of een escaperoom kan spelen?
  4. Vergeet niet af en toe te (video)bellen. 90% van je communicatie bestaat uit non-verbale communicatie en deze valt allemaal weg in een tekstbericht. Daarbij kan het deugd doen om nog eens iemand zijn stem te horen!