Naar het nieuwsoverzicht

11-05-2020

Frances Lefebure polste in ‘Hoe is ‘t?’ naar hoe het écht met jongeren gaat

Make Belgium Great Again

Make Belgium Great Again en Rode Neuzen Dag sloegen de handen in elkaar tijdens Instagram Live op donderdag 14 mei.

“Hoe is ‘t?” Het is een vraag die iedereen vaak te horen krijgt, maar die even vaak met een nietszeggende “ca va” wordt beantwoord. Nochtans is ze in coronatijden meer dan ooit belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat jongeren het nu extra moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten. Een enquête over mentaal welzijn van het wetenschappelijk instituut Sciensano meldt zelfs dat het aantal jongeren met depressieve gevoelens is verdrievoudigd tijdens de coronacrisis. Om jongeren een hart onder de riem te steken en te polsen naar hoe het écht met hen gaat, orgaiseerde Make Belgium Great Again en Rode Neuzen Dag een Instagram Live met Frances Lefebure op donderdag 14 mei. In ‘Hoe is ‘t?’ ging Frances samen met enkele experts live in gesprek met iedereen die erbij wil zijn.

Het livegesprek met Frances was donderdag 14 mei te volgen via de Instragram-pagina van Make Belgium Great Again. Jongeren konden aangeven hoe ze zich voelden. Voelen ze zich soms eenzaam of slecht in je vel? Missen ze vrienden of hun lief? Zijn ze onzeker of angstig over de toekomst op school? Eender welk onderwerp kwam aan bod. Wie zijn of haar persoonlijk verhaal wou vertellen of een gerichte vraag had, kon die op voorhand insturen. Er werden massaal veel vragen en verhalen doorgestuurd waarmee jongeren aangaven met een score van 1 tot 10 hoe het met hen ging.

Tijdens het gesprek stonden er ook een aantal experts standby om gericht advies te geven. Onder andere psychologe en gedragstherapeute bij kinderen en jongeren Sarah Bal (UGent) en psychiater en gezinstherapeut Dirk De Wachter (K.U.Leuven) stonden paraat om vragen van jongeren te beantwoorden. Ook actrice en influencer Jamie-Lee Six en Jens Dendoncker namen deel aan deze Instagram Live. Ze deelden hun eigen verhaal om jongeren een hart onder de riem te steken en hen aan te zetten om openhartig over hun gevoelens te praten.

Make Belgium Great Again
 
#RodeNeuzenDagTegenCorona: boostpakket voor jongeren

Veel scholen hebben hun deuren opnieuw geopend. Sommige leerlingen zien hun vrienden terug, anderen moeten wachten op een verdere versoepeling van de maatregelen. De coronacrisis treft kinderen en jongeren dan ook erg op vlak van hun weerbaarheid. Iedereen kent misschien wel een jongere die het moeilijk heeft, maar hun ervaringen of standpunten komen amper aan bod. 

Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die het mentaal, fysiek en sociaal sterker maken van jongeren als doel heeft, wil er zeker ook in deze tijden zijn voor alle jongeren. Niet alleen via ‘Hoe is ‘t?’, maar ook met het boostpakket #RodeNeuzenDagTegenCorona. Op rodeneuzendag.be kunnen jongeren terecht voor de meditatiepodcasts van ‘That’s Meditation Challenge’, tips and tricks van experts en verhalen en adviezen van jongeren om elkaar te helpen. Alle info is hier terug te vinden.

#RodeNeuzenDagTegenCorona