Naar het nieuwsoverzicht

22-04-2020

GBS Vlindertuin klaar om leerlingen te verwelkomen met speelbos

GBS Vlindertuin

Dankzij de opbrengst van de Rode Neuzen Dag-acties kon GBS Vlindertuin in Borsbeke hun droomproject realiseren. Achter de school lag een braakliggend bosje dat deel uitmaakte van een oude pastorij. Door hun inzet tijdens Rode Neuzen Dag 2019 kon de school deze plek omtoveren tot een prachtig speelbos voor hun leerlingen. Het is een plek waar er een evenwicht gevonden werd tussen natuurlijke elementen en speelse elementen, met respect voor de natuurlijke omgeving en de inheemse bomen en planten. 

Het Speelbos als Rode Neuzen Dag-project

Door de vele rustige hoekjes is het bos dé plek waar kinderen hun hoofd kunnen leegmaken of terecht kunnen voor een rustige babbel. Het is ook een plek waar kinderen op muzikaal vlak geprikkeld worden en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. 

Het speelbos is zo goed als af en kan worden voorgesteld aan de leerlingen en hun ouders. Helaas heeft de corona-uitbraak daar anders over beslist. Een gewone lesweek ziet er nu helemaal anders uit op GBS Vlindertuin. De leerkrachten voorzien online taken alsook taken die bij leerlingen aan huis worden gebracht. 

Els De Durpel, Directeur van GBS De Vlindertuin: “Elke dag bieden wij de kinderen een muzisch tussendoortje aan en via de LO leerkrachten een leuk bewegingstussendoortje. De kleuterjuffen maken ook leuke pakketjes met opdrachtje voor de kleuters. Daar horen denk- en doespelletjes bij maar ook knutselactiviteiten, liedjes en voorleessessies bij.”

De school hoopt het Rode Neuzen Dag-project nog voor de grote vakantie te kunnen voorstellen aan het grote publiek. Nu genieten enkel de kinderen die in de opvang zitten van het Speelbos. De school communiceert op regelmatige tijdstippen met de meest kwetsbare gezinnen via telefoon en probeert ouders te overtuigen om hun kinderen naar de (nood)opvang te brengen. Het is zeer belangrijk om dat te blijven doen. Kinderen die opgroeien in armoede of in een moeilijke thuissituatie hebben meer dan ooit nood aan een houvast, een veilige haven: “Vele kinderen zitten in een isolement. Begrijpen niet altijd goed wat er gebeurt. Daarom is het zo belangrijk dat we met ons team heel sterk inzetten op die kinderen uit onze klassen die geen hulp krijgen thuis, waarbij de ouders niet over de schouders meekijken, die vaak uren alleen op hun kamer zitten te gamen."

Investeren in psychisch welzijn

Wanneer de scholen opnieuw opengaan wil GBS Vlindertuin extra inzetten op gesprekken met de leerlingen. Hierbij kan het Speelbos een belangrijke hulpmiddel zijn. Kinderen laten ventileren is een heel belangrijke stap. Nu al gaan zorgers of klasjuffen op pad om hun leerlingen even “goeiedag” te zeggen en naar hen te gaan luisteren.

Als school zijn ze er vast van overtuigd dat je pas tot leren komt als het welbevinden van een kind goed zit: “Wij mogen nooit besparen op psychisch welzijn van mensen dat voor een deel bepaald wordt in de jeugd. Het is dan ook aan ons als opvoeders om daar in te investeren. Dit maakt een land wel of niet welvarend. Wanneer we inzetten op psychisch welzijn van mensen kan dit alleen maar de economie op lange termijn ten goede komen.”

Een échte beweging

In de afgelopen editie hebben zo’n 900-tal scholen zich aangemeld als Rode Neuzen School. Al die scholen hebben samen 1.623 acties georganiseerd en 937.156 euro opgebracht. Samen met de rest van Vlaanderen werd er in totaal 4.315.197 euro ingezameld. Rode Neuzen Dag is een échte beweging geworden, en de Rode Neuzen Scholen zijn druk in de weer om hun eigen projecten te realiseren. Samen kunnen we op die manier 423.335 jongeren sterker maken