Naar het nieuwsoverzicht

27-05-2020

Coronacrisis bevestigt: scholen zijn cruciaal om de weerbaarheid van jongeren te verhogen

Rode Neuzen Lab
Meer dan 70% van de kinderen en jongeren geeft aan terug naar school te willen gaan.

De coronamaatregelen hebben een grote impact hebben op de emoties en het welzijn van kinderen en jongeren. Dat blijkt uit een online onderzoek georganiseerd door Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen bij 8- tot 17-jarigen. Meer dan 44.000 kinderen en jongeren vulden een online-enquête in die peilde naar hun ervaringen en behoeften in deze coronatijden. De vragen gingen over thuis, schoolwerk, contact met vrienden, hoe ze zich voelen, waar ze zich zorgen over maken en wat helpt in coronatijden. 

Uit de resultaten blijkt dat kinderen en jongeren vooral hun vrienden missen (90% van de kinderen en 86% van de jongeren) én dat ze graag opnieuw naar school willen gaan (85% van de kinderen en 72% van de jongeren). 

Pre-teaching en schooltaken blijken tijdens deze coronacrisis een grote stressfactor te zijn. Veel jongeren geven aan dat ze de leerstof en de taken niet begrijpen, ervaren veel drukte in huis of ze beschikken niet over de nodige hulp of materialen om hun schoolwerk te kunnen doen. 

De coronacrisis maakt duidelijk dat de school een belangrijke plaats inneemt in het leven van kinderen en jongeren. De school is niet alleen een plek waar kinderen gestructureerd kunnen leren, maar ook waar ze sociale contacten hebben of zich ontspannen en steun vinden. Het is voor velen een uitlaatklep.  Bovendien kunnen leerkrachten er een kind op een laagdrempelige manier aanspreken als ze voelen dat het niet goed gaat. 

Veel kinderen en jongeren gaan nu door een moeilijke periode. Rode Neuzen Dag en heel wat partnerorganisaties hopen dat de exitstrategie niet alleen  op maat van volwassenen maar ook op maat van kinderen en jongeren worden gemaakt. 

Het doel van Rode Neuzen Dag 2019 was om zoveel mogelijk jongeren op school te helpen om mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder te worden. In totaal hadden 1 op 4 scholen in Vlaanderen - zo’n 900-tal scholen - zich aangemeld als Rode Neuzen School. Daarmee kon Rode Neuzen Dag maar liefst 423.335 jongeren sterker maken. 

Ook nu tijdens deze moeilijke coronaperiode blijft Rode Neuzen Dag inzetten op de weerbaarheid van jongeren en het belang van de school als veilige haven. De financiële steun die het Rode Neuzen Fonds aan de Rode Neuzen scholen geeft is dus meer dan nodig. Bedankt aan iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt!

Bekijk alle resultaten van het onderzoek hier.