Naar het nieuwsoverzicht

08-06-2020

Julie Van den Steen presenteerde de eerste IG Live van Rode Neuzen Dag

Hoe is't?

Rode Neuzen Dag lanceert wekelijkse Instagram Live-sessie vanaf woensdag 10 juni om 17.00.

Guga Baúl geeft zichzelf een 6, Frances Lefebure een 8 en Qmusic-dj Vincent Fierens zelfs een 10. Op Instagram deelden heel wat bekende gezichten vanochtend een foto van zichzelf met een cijfer in de handen. Een belangrijk cijfer, dat staat voor hun gemoedstoestand. De meesten schommelen mooi boven het gemiddelde, maar bij jongeren is dat cijfer veel minder positief. Zij geven zichzelf amper een 4 op 10 als je hen vraagt hoe het met hen gaat. Om die jongeren te steunen, slaan Rode Neuzen Dag en de Vlaamse Overheid de handen in mekaar met een wekelijkse Instagram Live-sessie ‘Hoe is ‘t?’, waarin geluisterd wordt naar wat er nu écht in het hoofd van jongeren omgaat. De eerste sessie op woensdag 10 juni om 17.00  werd gehost door Julie Van den Steen.

3 interactieve Instagram Live-sessies

Jongeren voelden zich tijdens de coronacrisis vooral genegeerd en niet gehoord. Dat bleek ook uit de Instagram Live sessie ‘Hoe is ‘t?’, die Make Belgium Great Again en Rode Neuzen Dag enkele weken geleden lanceerden met Frances Lefebure. De reacties na deze eerste sessie waren laaiend enthousiast en vroegen om meer. Rode Neuzen Dag en de Vlaamse overheid willen verder blijven luisteren naar jongeren en hen een platform geven om hun vragen, verhalen en bezorgdheden te delen. Dat kan tijdens 3 interactieve Instagram Live-sessies die op woensdag 10, 17 en 24 juni telkens om 17.00 plaatsvinden op de Instagrampagina van Rode Neuzen Dag. De eerste sessie van woensdag 10 juni zit er op. Julie Van den Steen ging samen met enkele experts en influencers live in dialoog met iedereen die erbij wou zijn. Stress en angst stonden centraal in deze eerste live.

Julie Van den Steen: “Jongeren hebben het sowieso al niet gemakkelijk.  Tel daar al die leerstof nog eens bij én een coronatijdperk… Dan wordt het wel héél moeilijk. Als ik terugdenk aan mijn examenperiodes van vroeger, zou ik zo’n stressvolle periode er niet ook nog eens kunnen bijnemen. Ik herken het gevoel heel hard dat je het allemaal even niet meer ziet zitten. Het is de bedoeling dat we hier woensdag heel open over kunnen babbelen, maar vooral dat jongeren zeker hun vragen kunnen stellen.”

Experts gaven advies en ook populaire TikTokker Nicolas Caeyers deelde zijn verhaal

Experts geven advies

Tijdens het gesprek stonden er ook een aantal experts standby om gericht advies te geven. Zo konden jongeren hun vragen stellen aan Sarah Van Gysegem - jongerenexpert en opvoedingscoach bij de Gezinsbond - en Elke Van Hoof. Elke is klinisch psycholoog en verdiept zich al meer dan 15 jaar in studies rond angst en stress. Tot slot nam ook Nicolas Caeyers - bekend uit o.a. Galaxy Park en Wittekerke en één van de populairste TikTokkers van ons land - deel aan de Instagram Live en deelde hij zijn persoonlijk verhaal. 

Nicolas Caeyers: “Ik moest de voorbije weken écht even mijn weg zoeken in deze nieuwe wereld. Tiktok was dan wel een fijne afleiding, maar natuurlijk is de realiteit niet altijd zo rooskleurig, zeker niet als je helemaal alleen woont.  Mijn tip voor jongeren: beste vrienden zijn goede psychologen. Voor mij moest alles ‘high’ zijn: harder, faster, stronger. Dat wordt me soms teveel. Ik schaamde me er vroeger wel voor, maar heb ontdekt hoe belangrijk het is om erover te praten. Zowel met mijn therapeut als met mijn vrienden. We moeten samen helpen dit taboe te doorbreken.” 

Je stem laten horen op woensdag?  

Om zo gericht mogelijk aan de slag te gaan en zoveel mogelijk verhalen aan bod te laten komen, kunnen jongeren hun boodschappen of vragen sturen via Whatsapp naar het nummer 0456/21.58.41 of via mail naar hoeist@rodeneuzendag.be. Ook tijdens de sessie op woensdag kunnen er live vragen worden gesteld. Jongeren bepalen bovendien zelf hoe ze alles volgen: actief of anoniem.

Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die het mentaal, fysiek en sociaal sterker maken van jongeren als doel heeft, wil er zeker ook in de nasleep van de coronacrisis zijn voor alle jongeren. Dit mede dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en zorgenvoormorgen.be