Naar het nieuwsoverzicht

14-12-2020

Rode Neuzen Dag hield halt aan UZ Brussel: “Muziek vergemakkelijkt het praten”

Maureen - Rode Neuzen Dag 2020

Ook het UZ Brussel kon vrijdag niet ontsnappen aan de Rode Neuzen-trein. Muziektherapeute Sofie Dhondt vraagt via muziektherapie aandacht voor de weerbaarheid van jongeren in de dienst Appeltuin in het kinderziekenhuis van het UZ Brussel.

Muziek: dat is de rode draad door het werk van Sofie, die aan verschillende conservatoria studeerde. In het KidZ Health Castle in Jette probeert ze met muziektherapie kinderen af te leiden van hun dagdagelijkse problemen. “Het Kidz Health Castle is van alles wat: ziekenhuisschool, plek voor hobbyactiviteiten en therapieën, speelruimte,... kortom, een leer- en recreatiecentrum waarin we er alles aan doen om het ziekenhuisverblijf te doen lijken op een normale dag in de vrije wereld.”

Met muziektherapie kan Sofie de kinderen afleiden van hun mentale of fysieke problemen, of ze er net dichter bij brengen. “Het komt erop neer om duidelijkheid te scheppen over die problemen. Jezelf leren kennen en ontdekken welke krachten je hebt. Daarvoor is muziek een heel handig instrument. Een kind dat in de zetel zit bij een psycholoog heeft het moeilijk om de juiste woorden te vinden. De aanwezigheid van muziek vergemakkelijkt het praten. Ze leren om zichzelf veel breder te zien.”

Coldplay

Vanuit de tekst of muziek van een nummer worden de problemen waarmee kinderen kampen sneller naar voren geschoven”, zegt Sofie. Dat vertaalde zich in een heus boekje getiteld ‘Stories’, waarin in muziek, woord en beeld in elf getuigenissen vermengd worden. “In onze werkwijze staat de verhaallijn van fysieke en psychologische pijn niet centraal. Hoewel we die lijn absoluut erkennen, gaan we op zoek naar andere verhaallijnen die we daaraan kunnen toevoegen.

Een van de aspecten van muziektherapie is natuurlijk ook nummers creëren”, vervolgt Sofie. “Vorig jaar kwam Chris Martin van Coldplay op bezoek en heeft hij een lied gemaakt door een van de kinderen voor haar gezongen. Nu gaan we zelf liedjes van de elf kinderen van het boek uitwerken en in een studio opnemen, met heel wat Belgische muzikanten die eraan meewerken: Frederik Sioen, Ibernice, Chantal Kalasha, Nele Paelinck, Lady Lynn, Elke Bruyneel, Nele Paelinck, Dimitri Van Tommen, ...

Bron: HLN.be - 04/12/2020