Naar het nieuwsoverzicht

30-04-2020

Rode Neuzenwerkgroep Sint-Janscollege verspreidt positieve vibes

Rode Neuzenwerkgroep

De Rode Neuzenwerkgroep van het Sint-Janscollege in Poperinge biedt steun aan leerlingen die het moeilijk hebben in deze coronatijden. Ze maakten een ‘feel good’ filmpje met alle leerlingen van de school om positieve vibes te verspreiden. Via het filmpje brengt de Rode Neuzenwerkgroep de leerlingen opnieuw bij elkaar en tonen ze waar hun (mede)leerlingen mee bezig zijn.

Rode Neuzen School

Het Sint-Janscollege in Poperinge is sinds vorig jaar een Rode Neuzen School. Dorien Dequeker, leerling van het vijfde middelbaar zag tijdens Rode Neuzen Dag 2018 dat scholen zich konden registreren als Rode Neuzen School. Vol enthousiasme is ze naar haar leerkrachten gestapt met de vraag om ook hun school aan te melden. Helaas waren ze toen te laat met de inschrijving. 

Tijdens Rode Neuzen Dag 2019 kwam er een nieuwe kans om de school aan te melden en vlogen ze er dubbel en dik in. Oorspronkelijk waren ze van plan om een kleinschalige actie te organiseren maar al snel breidde de actie uit tot iets groots. Ze stelden een werkgroep samen en organiseerden een groot evenement op school. Uiteindelijk zamelden ze 874 euro in voor hun Rode Neuzen Dag-project.

Ook na Rode Neuzen Dag blijven de leerlingen en leerkrachten hun krachten bundelen om positieve vibes te verspreiden en leuke evenementen te organiseren. Hoewel dit tijdens deze coronatijden niet zo gemakkelijk is. 

Nood aan een troostknuffel

Volgens Dorien hebben de coronamaatregelen voor sommigen een positief effect. Gezinnen hebben meer tijd voor elkaar en kunnen zo hun band versterken. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. De Rode Neuzenwerkgroep is er zich van bewust dat er ook jongeren zijn die geconfronteerd worden met ruzies en frustraties binnen het gezin. De grootste moeilijkheid is het wegvallen van sociaal contacten: “Jongeren hebben nood aan gesprekken met vrienden of gewoon aan een troostknuffel”. 

Voor al die jongeren wil de Rode Neuzenwerkgroep graag een aantal tips geven om zowel mentaal, fysiek als sociaal weerbaar te blijven:
👉 Verleg je grenzen. Stel een doel voor jezelf. Zo kan je een instrument leren te bespelen, kan je jouw verborgen kooktalent ontdekken, de buurt verkennen door te gaan fietsen, wandelen of skeeleren …
👉 Maak van deze vreemde periode iets positief. Geniet van de extra rust en maak van deze lockdown gebruik om een hechtere band te creëren met je gezin. Organiseer bijvoorbeeld eens een cinema avondje met het gezin in je eigen kot.
👉 Maak je hoofd leeg door meditatie of yoga. Het werkt verrassend rustgevend. Rode Neuzen Dag heeft hiervoor de ‘That’s meditation’-challenge
👉 Geef structuur aan je dag. Voer momentjes in voor jouw schoolwerk, momentjes voor family-time, momentjes voor me-time, momentjes waar je iedere dag eens buiten komt...
👉 Blijf contact houden met vrienden en familie. Zoek een pennenvriend, videochat met iemand die je beter wil leren kennen, bel met je grootouders of iemand waar je al een tijdje niets van gehoord hebt.

Kijken naar de toekomst

De Rode Neuzenwerkgroep is er van overtuigd dat de moeilijkheden die leerlingen nu ondervinden door de coronamaatregelen een effect zullen hebben op lange termijn: “Dit is niet iets wat op een paar maanden tijd opgelost zal zijn eens het virus verdwijnt. Sommige jongeren zullen hier nog heel lang de gevolgen van dragen en we moeten hen de steun die ze nodig hebben kunnen blijven bieden”.

Dorien is samen met haar werkgroep momenteel volop aan het brainstormen op zoek naar leuke nieuwe ideeën om de leerlingen goed op te vangen wanneer ze terug naar school gaan. Zo denken ze aan een groot kunstwerk op de speelplaats waar de leerlingen een persoonlijke boodschap kunnen delen of een warme rustige plek waar jongeren terecht kunnen wanneer ze iets kwijt willen. Deze ideeën zitten nog volop in de ontwikkelingsfase. 

De werkgroep is ook online erg actief. Naast het filmpje dat ze hebben gemaakt, hebben ze ook een eigen Instagramaccount waar ze hun 'feel good' boodschap verder willen verspreiden. Wil je ook graag wat positieve vibes ontvangen? Dan kan je hen volgen via ‘Rode Neuzenwerkgroep sjc’.