Naar het nieuwsoverzicht

28-04-2020

Tieners en ouders: hoe overleef je een lockdown?

Sarah Van Gysegem

Van alle leeftijdsgroepen ondervinden studenten het meeste last in deze coronatijden. Ze ervaren meer angst, stress en zelfs depressies. Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Gent. Niet alle jongeren kunnen in de huidige situatie terugvallen op een stabiele relatie. Sommigen kunnen ook niet terecht bij hun gezin. Hun sociaal leven valt weg en vaak hebben ze niet de levenservaring om te kunnen relativeren in deze coronatijden. 

Wat doe je als je tiener zich niet goed in zijn of haar vel voelt? Sarah Van Gysegem, jongerenexpert van Rode Neuzen Dag vertelde in de ochtendshow van Qmusic aan Sam, Inge en Wim hoe je als ouder hiermee kan omgaan.

De leeftijd van pubers mag niet onderschat worden. Het is een leeftijd waar ze alles aan het opbouwen zijn. Door de coronamaatregelen zien ze dat opeens in duigen vallen: vakantie valt weg, er is onzekerheid over hun diploma ... Als ouder is het belangrijk om even stil te staan en te luisteren wat je kinderen te vertellen hebben. Aangezien niet iedereen openlijk over hun gevoelens praat, moet je er soms ook expliciet naar vragen hoe het gaat. 

Daarnaast kan je als ouder laten weten dat je er voor hen bent. Desnoods kan je aangeven dat anderen er ook voor hen zijn. Dat kunnen vrienden of grootouders zijn die ze even kunnen bellen. 

Tot slot is het goed om jongeren aan te moedigen om even buiten te komen. Even gaan fietsen of gaan wandelen kan wonderen doen. Natuurlijk met respect voor de veiligheidsvoorwaarden zodat ze deze zomer hopelijk toch nog op café kunnen gaan.

Beluister hieronder het volledige interview met Sarah Van Gysegem tijdens de ochtendshow op Qmusic (28/04/2020):