Naar het nieuwsoverzicht

04-12-2020

Vlaams minister Hilde Crevits investeert in het mentaal welzijn van jongeren

Hilde Crevits

Rode Neuzen Dag ligt ook Vlaams minister van wetenschapsbeleid Hilde Crevits nauw aan het hart. "Jongeren zijn echt de toekomst, daarom vind ik het belangrijk als minister die ook bevoegd is voor wetenschappelijk onderzoek om te investeren in onderzoek naar het gevoelsleven van de jongeren." aldus minister Crevits. Daarom maakt ze extra fondsen vrij in het kader van Rode Neuzen Dag. Die gaan naar drie wetenschappelijke onderzoeken rond psychisch welzijn bij jongeren aan de UGent en de KU Leuven via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Het eerste onderzoek gaat over hoe kinderen van de lagere school zich hechten. Men gaat na hoe je ervoor kan zorgen dat kinderen weerbaarder worden en hoe ze zich kunnen verdedigen.

Een tweede project focust zich op de eenzaamheid bij jonge anderstalige nieuwkomers.

Het laatste project voert onderzoek naar depressie bij jongeren. Het onderzoek heeft als doel de symptomen van een depressie in kaart te brengen, hoe we hierop moeten reageren maar vooral hoe jongeren elkaar kunnen helpen. Zo blijkt dat piekeren een voorspeller is van depressieve klachten bij Vlaamse jongeren. Dat is niet onbelangrijk, als je weet dat ander onderzoek aangeeft dat we tijdens de coronacrisis allemaal wat meer gaan piekeren zijn.