Over Rode Neuzen Dag

doodle-wiggle_2 Created with Sketch.
doodle-corner Created with Sketch.

Rode Neuzen Dag staat sinds 2015 op de Vlaamse kalender. Samen met heel Vlaanderen zamelden we tijdens de voorbije edities van Rode Neuzen Dag geld in voor projecten die jongeren sterker maken, vooral op scholen.

Over Rode Neuzen

Sidekick Sam

Dit jaar wil Rode Neuzen Dag leerkrachten een extra duwtje in de rug geven, zodat zij nog meer een sidekick kunnen zijn voor hun leerlingen. Want jongeren zijn helden in problemen verbergen. En we durven ambitieus te zijn: we zouden graag minstens één leerkracht per school opleiden tot een Sidekick Sam. Een Sidekick Sam is iemand bij wie leerlingen hun hart durven te luchten. Een soort schakel die jongeren na alle lockdowns en digitale contacten weer vlot met elkaar laat omgaan binnen én buiten de schoolmuren.

Rode Neuzen Academy

Om leerkrachten maximaal te ondersteunen, gaat Rode Neuzen Dag met de opbrengst van dit jaar een heuse Rode Neuzen Academy ontwikkelen, een uniek en vernieuwend concept waar we de krachten van alle scholen in Vlaanderen willen bundelen. Via deze community krijgen de leerkrachten die binnen hun school als Sidekick Sam zijn geregistreerd snel en eenvoudig toegang tot allerlei tools om jongeren nog beter te ondersteunen. Van workshops op maat tot handige lespakketten.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan Rode Neuzen Dag. Hoe? Heel simpel: door toffe acties te organiseren, een gift te doen of door mooie pins te (ver)kopen en zo geld in te zamelen voor het Rode Neuzen Fonds.

Red Nose Day – onze inspiratie!

doodle-thunder Created with Sketch.
doodle-wiggle_2 Created with Sketch.
Red Nose Day – onze inspiratie!

Rode Neuzen Dag mag dan stilaan een begrip worden in Vlaanderen, in Groot-Brittannië is Red Nose Day al langer een groot feest. De liefdadigheidsorganisatie Comic Relief zamelt sinds 1988 geld in met leuke humoristische acties en – natuurlijk – rode neuzen. Allemaal bedoeld om onze wereld wat mooier te maken. En dat is precies wat wij ook willen doen met Rode Neuzen Dag.

Red Nose Day is ons voorbeeld en inspireert ons. Daarom gaat een deel van het geld van Rode Neuzen Dag naar de internationale projecten van Comic Relief.

MENTAAL ÉN FYSIEK WELBEVINDEN?

doodle-wiggle Created with Sketch.
doodle-wiggle_2 Created with Sketch.

Dit jaar krijgen leerkrachten een glansrol, want corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk zij voor leerlingen zijn. Uit bevraging van HLN, VTM NIEUWS en iVOX bij meer dan 7.000 jongeren tussen 12 en 24 jaar, blijkt dat één op drie jongeren zich ongelukkig voelt. Rode Neuzen Dag wil daar verandering in brengen door leerkrachten nog meer te versterken. Met de opbrengsten wil Rode Neuzen Dag een Rode Neuzen Academy voor leerkrachten oprichten.

De opbrengsten worden verzameld in het Rode Neuzen Fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting(KBS), een onafhankelijke instelling van openbaar nut. Zij zorgen voor de ontwikkeling van de Rode Neuzen Academy zodat leerkrachten kunnen investeren in het welzijn van jongeren.

Sidekick Sam

Wat gebeurde er met het ingezamelde geld van de voorbije jaren?

doodle-wiggle_2 Created with Sketch.
doodle-wiggle Created with Sketch.

2015

We verdeelden het ingezamelde geld over 26 Vlaamse organisaties die hulp bieden aan jongeren met psychische problemen.

2016

We richtten we vijf OverKop-huizen op. Dat zijn plekken waar jongeren gemakkelijk terechtkunnen voor snelle professionele hulp. Een deel van het ingezamelde geld ging ook naar andere organisaties die jongeren begeleiden op vlak van mentaal welbevinden.

2017

Er was geen Rode Neuzen Dag in 2017, maar wie wilde kon nog wel een actie op poten zetten om geld in te zamelen. Dat geld telden we bij de opbrengsten van 2018.

2018

In dat jaar focusten we al op scholen, want ook daar hebben heel wat jongeren behoefte aan psychologische ondersteuning. Met de ingezamelde fondsen konden we meer dan 400 000 leerlingen helpen.

MEER OVER RODE NEUZEN DAG 2018

2019

De opbrengst van Rode Neuzen Dag 2019 ging enerzijds naar projecten van Rode Neuzen Scholen en anderzijds naar andere projecten die de weerbaarheid van jongeren versterken (zoals de OverKop-huizen en wetenschappelijk onderzoek).

2020

Corona zorgde ervoor dat Rode Neuzen Dag er in 2020 iets anders dan anders uitzag. Geen Sportpaleisoptreden, geen grote events op scholen, geen verkoop van Rode Neuzen en goodies op schoolfeesten of andere plaatsen met veel volk. De focus lag dit jaar minder op het inzamelen van geld, maar des te meer op het ondersteunen van jongeren,
onder andere via de Rode Neuzen (k)Uur eind november 2020.