element-dots Created with Sketch.
Coronablok - Silke
Silke , 19

“Corona verplichtte me het rustiger aan te doen”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Heel wat studenten zijn al een tijdje aan het blokken geslagen. Januari is een periode waarin vele studenten het beste van zichzelf geven en hard werken. Maar door corona ziet deze examenperiode er heel wat anders uit. Veel studenten hebben het niet makkelijk. Daarom laat Rode Neuzen Dag gedurende de maand januari studenten aan het woord en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan.

Silke is een 19-jarige eerstejaarsstudente psychologie aan de UGent. Een opleiding die ze heel graag doet, maar ook de nodige stress met zich meebrengt. Silke kampt met faalangst, en corona helpt hier niet bij. Door de online lessen en de strikte coronamaatregelen voelt ze zich vaak eenzaam. “Door de lockdown kan ik mijn vrienden niet meer zien. Een sociale uitlaatklep is normaal iets waar ik veel aan heb. Door corona valt deze bijna volledig weg”, getuigt Silke. Gelukkig mag ze in het weekend nog naar de scouts aangezien ze leiding geeft aan -12 jarigen. Daar kan Silke haar gedachten verzetten en dus even niet aan de examens denken. 

UGent startte dit jaar in code oranje. Hierdoor kon Silke weinig naar de campus. Als eerstejaar was het dus moeilijk om je medestudenten te ontmoeten. Silke besefte al snel dat sociaal contact heel belangrijk is voor haar. Daarom bleef ze niet bij de pakken zitten! “De jaarverantwoordelijken organiseren ongeveer tweemaal per week een ‘get together’. Hier kan je online je medestudenten ontmoeten. Meestal babbelen we dan met elkaar, maar soms wordt er ook een spel gespeeld. Op deze manier heb ik toch al wat medestudenten kunnen ontmoeten en dat vind ik bijzonder fijn!”, aldus Silke. 

Toch gaan deze bijeenkomsten niet altijd door. Door de examens vinden studenten niet de tijd om even rustig met elkaar te praten online. Maar ook daarvoor vond Silke een oplossing: “de coronabib”. In de coronabib kunnen studenten samen online studeren. De sociale druk helpt Silke om haar te concentreren. Zo ziet ze dat ze niet de enige is met examens. Ze laat op die manier ook sneller sociale media achterwege. 

Online afspreken met vrienden is natuurlijk niet hetzelfde. Silke kijkt uit naar het moment dat ze terug met haar vrienden mag afspreken in ‘real-life’. “Ik hoef niet perse met 20 mensen af te spreken, maar gewoon een drankje met mijn beste vrienden zou al enorm deugd doen”, vertelt Silke ons. 

Hoewel corona voor vele studenten een struikelblok is, heeft Silke er ook iets uit geleerd. “Corona heeft me verplicht om het wat rustiger aan te doen. Ik ben normaal een bezige bij, en neem dan onvoldoende rust. De lockdown heeft me verplicht om even voor mezelf te zorgen en meer ontspanning te nemen. Daar ben ik wel blij om. Ik weet nu dat je niet altijd bezig kan zijn, en dat je optijd op de pauzeknop moet duwen”, aldus Silke. 

Als laatste heeft Silke nog wat tips voor haar medestudenten, want de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst: 

  1. Ga eens naar buiten en beweeg (of haal iets om te eten uit de koelkast)! Het punt is: kom eens van achter je bureau ;-) 
  2. Probeer in (online) contact te blijven met je vrienden. Dit kan je veel energie geven. 
  3. Ik kan de coronabib zeker aandraden! Allen daarheen!! 

Rode Neuzen Dag wenst Silke en alle andere studenten nog heel veel succes met de laatste loodjes. Yes you can!