element-dots Created with Sketch.
Coronablok - Vanina
Vanina , 21

“De band met mijn gezin is enorm versterkt tijdens de lockdown”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Heel wat studenten zijn al een tijdje aan het blokken geslagen. Januari is een periode waarin vele studenten het beste van zichzelf geven en hard werken. Maar door corona ziet deze examenperiode er heel wat anders uit. Veel studenten hebben het niet makkelijk. Daarom laat Rode Neuzen Dag gedurende de maand januari studenten aan het woord en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan. 

Vanina is een 21-jarige studente aan de UGent. Ze zit in haar derde jaar bedrijfspsychologie en personeelsbeleid. Ook zij wil net zoals Wynand haar ervaring delen over deze coronablok en zo haar medestudenten een hart onder de riem steken. 

Nieuwe blokgewoontes

Deze examenperiode is veel moeilijker dan normaal.” Vroeger bracht Vanina tijdens haar examenperiode het merendeel van haar tijd door in de bib. Het studeren met medestudenten werkte motiverend voor haar. Het was een aangename sociale druk die ervoor zorgde dat ze zich maximaal inzette. Tegelijkertijd kon ze ook altijd uitkijken naar een pauze met vrienden. Dat valt nu allemaal weg!

Veel jongeren moeten door corona nieuwe blokgewoontes ontwikkelen, ook Vanina: geen fysieke babbelmomenten meer met vrienden en geen gezonde druk in de bib. Hierdoor voelt Vanina zich soms geïsoleerd en afgesloten van de buitenwereld. Haar examens verlopen ook digitaal, waardoor ze tijdens deze coronablok amper het huis verlaat en haar medestudenten dus ook niet kan ontmoeten. 

De band is veel sterker geworden

Ik kijk uit naar het moment wanneer onze bubbel weer groter wordt. Een groot feestje hoeft voor mij niet maar 1 knuffelcontact is net te weinig. Gewoon met mijn beste vrienden weer samenzitten klinkt als een zaligheid!”, aldus Vanina. 

Toch heeft deze coronablok ook een aantal positieve punten. Vanina spendeert nu meer tijd met haar gezin. Ze heeft het gevoel dat de band gedurende deze lockdown veel sterker is geworden, en daar is ze heel blij om. Het is voor haar ook minder confronterend dat ze lang examens heeft. “De studenten die nu vroeger gedaan hebben met de examens, kunnen toch niets doen. Daar ben ik niet meer jaloers op" (lacht), aldus Vanina. 

Tips & tricks

Om haar medestudenten nog een hart onder de riem te steken geeft Vanina tot slot nog wat tips mee die haar alvast helpen doorheen deze 'coronablok':

  • Zoek nieuwe interesses. Vanina startte deze lockdown met piano. Dit maakt haar pauzes veel interessanter en leuker. Wat voordien saaie pauzes waren, zijn nu momenten waar ze enorm naar uitkijkt en waar ze haar muzikale talenten verder in ontwikkeld. 
  • Ga gaan sporten, ook al heb je geen zin! “Ik moet mezelf vaak verplichten om meer te bewegen. Gelukkig geef ik training aan -12 jarigen in ritmisch gymnastiek. Zo ben ik verplicht om even weg te gaan van mijn bureau en te bewegen. Hierna kan ik me altijd veel beter concentreren”, aldus Vanina.

Rode Neuzen Dag wenst Vanina en alle andere studenten nog heel veel succes met hun coronablok en hun examens. Yes you can!