element-dots Created with Sketch.
Straffe verhalen: Hannelore
Hannelore , 17

“Een dagelijkse strijd, maar praten en veel sporten helpt tegen depressie”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Hannelore (17) uit Holsbeek heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en vecht al op jonge leeftijd tegen een zware depressie. Tom Helsen bracht een prachtige cover van Hannelore’s favoriete liedje en een emotionele versie van ‘Niet Door Mij’ om haar een hart onder de riem te steken. “Ik heb het nog vaak heel moeilijk, maar elke dag ga ik ervoor en kies ik opnieuw voor het leven”, vertelt Hannelore.

 

De favoriete hobby van Hannelore is zwemmen. “Dat doe ik sinds de heropening opnieuw 4 a 5 keer per week”, vertelt ze. “Veel sporten is niet enkel goed voor de fysieke gezondheid, maar ook heel belangrijk voor het mentale welzijn. Hoe het nu met mij gaat? Om eerlijk te zijn heb ik het vaak nog heel moeilijk. Maar ik heb al veel geleerd, krijg veel steun en neem de juiste medicatie. Elke dag raak ik een stapje verder, maar soms zet ik ook een paar stappen terug. Dat is oké. Zolang ik maar weer opsta en blijf vechten.”

Hulpverlening

Hannelore (17) heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar ouders gingen uit elkaar toen zij nog heel jong was en dat zorgde voor veel problemen in de gezinssituatie. Hannelore werd ook gepest op school en had het gevoel dat ze bij niemand terecht kon. “Ik kijk soms nog steeds op een heel negatieve manier naar mezelf, maar begin 2019 heb ik opnieuw gekozen voor het leven”, vertelt ze. “Ik ben al drie jaar en half in therapie, en heb al veel geleerd over mezelf.  Praten over mijn gevoelens was altijd heel moeilijk. Je wil anderen er niet mee belasten en je wil al zeker niet in de steek gelaten worden als je het uiteindelijk toch doet. Het blijft een dagelijkse strijd en dat is het moeilijkste, ik moet het elke dag opnieuw doen.”

Muziek

Muziek speelt een grote rol in het leven van Hannelore (17). “Tijdens het sporten, om rustig te worden of om in slaap te vallen... muziek is fantastisch en helpt mij”, zegt ze. “How to Save a Life is één van mijn favoriete nummers. Toen ik in opname was heeft een stagiaire, waar ik een heel goede klik mee had, mij het nummer aangeraden. Toen ze wegging had ik het moeilijk, maar ik ben haar enorm dankbaar voor de hulp én het nummer. Ik zet het steeds op als ik destructieve gedachten heb of als ik haar mis. Toch gaat het al beter en daar ben ik heel blij om. Erover praten helpt en je mag je er niet voor schamen. Het is belangrijk dat je hulp zoekt.”

Cover

Tom Helsen kwam langs bij Hannelore thuis om een unieke cover te brengen van ‘How to Save a Life’ en ‘Niet Door Mij’. “Ik draag Rode Neuzen dag een warm hart toe en het is een belangrijke actie”, vertelt de zanger. “Ik ben heel blij dat ik Hannelore hiermee een hart onder de riem kan steken en blijf er voor haar staan. Ik heb besloten om de cover in het Nederlands te brengen omdat ik vanaf januari enkel nog in het Nederlands zal zingen. Het is een prachtig liedje en eigenlijk was het niet zo moeilijk om de tekst te vertalen.”

“Ongelofelijk”, zei Hannelore na afloop. “Het is een van mijn favoriete liedjes en ik was heel blij dat Tom een cover kwam brengen. Maar dat hij het op zo een unieke, prachtige, manier zou brengen had ik niet verwacht. ‘Niet door mij’ was misschien zelfs nog mooier. Dit zal ik niet snel vergeten.”
 

Bron: HLN.be (04/12/2020)