element-dots Created with Sketch.
Eva
Eva , 17

“Ik hoop dat na de lockdown de stress me niet weer te veel zal worden”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Eva toont veerkracht na pesterijen in verleden.

De 17-jarige Eva Vroman uit het Oost-Vlaamse Aalter knokte al hard in haar jonge leven. Tot 20 keer per dag viel ze flauw, het gevolg van extreme pesterijen op haar vorige school. De laatste tijd gaat het beter. “En ook al ben ik blij dat ik nu even niet naar school moet omdat ik zo aan alle stress ontsnap, het is een vreemde tijd. Ik mis mijn paard Princess, mijn maatjes, de therapie.” Rode Neuzen Dag wil jongeren zoals Eva die het in volle coronacrisis moeilijker hebben steunen onder de noemer #RodeNeuzenDagTegenCorona.
Eva is één van de helaas vele slachtoffers van pesterijen. “Het begon al in de lagere school”, vertelt ze. “Ik werd uitgesloten en uitgelachen. Dat ik dom was, lelijk en dik, zeiden ze. Vrienden had ik niet. Ik stond alleen, een verschrikkelijk gevoel.”

In de middenschool werd het nog veel erger, zo vertelde Eva eerder in deze krant. “Drie pesters stookten de hele klas op. Het derde meisje was ooit een soort van vriendin geweest. Niet dus. Zij ‘mocht’ pas vriendin worden met de andere twee als ook zij mij te grazen nam.” En dat deden ze. “Ze verstopten keer op keer mijn kleren bij turnen. Ik heb tot op vandaag een hekel aan kleedkamers. Ze verstopten mijn cursussen. Er was chantage opdat ik hun huiswerk zou maken. Ik, de ‘vuile nerd’ die toch de beste punten haalde. En ze gingen rond met een petitie: ‘Pleeg zelfmoord, Eva, iedereen haat u.’”

“We wonen niet ver van een station. Ik héb ooit op het perron gestaan, een half uur lang: spring ik of niet? Tot ik stomweg dacht: het is vanavond volleybaltraining. En ik heb me omgedraaid. Gelukkig. Ik heb nog vaak donkere gedachten gehad. Maar blij dat ik nooit een poging heb ondernomen.”

Trauma

“Sinds ik in het derde middelbaar van school veranderde, word ik niet meer gepest”, zegt Eva. Begin 2018 ben ik wel beginnen flauwvallen, tot twintig keer per dag. Dit was blijkbaar het gevolg van de pesterijen op mijn vorige school. Mijn lichaam kon het opgelopen trauma niet meer aan. Tegenwoordig val ik nog ‘maar’ één keer in de zes weken flauw, vooral wanneer ik heel moe ben en bepaalde emoties mij te veel worden. Sinds de lockdown is het niet meer gebeurd. Thuis heb ik helemaal geen stress.”

Een klein lichtpunt, maar makkelijk is de lockdown zeker niet. “Ik rij supergraag paard, maar dat kan nu niet. Ook mijn paard Princess staat op stal. En ik mis mijn maatjes en de therapie, energetische massagesessies, die ik volgde. Vervelen doe ik me niet, daar hebben de leerkrachten wel voor gezorgd. We hebben heel veel huiswerk zodat ik zelfs heel het weekend bezig ben. Dat is soms stresserend en vermoeiend, maar het kan blijkbaar niet anders. Ik kijk al uit naar de paasvakantie.”

10.000 stappen

“Het is nu vooral belangrijk om structuur te hebben in deze tijd”, zegt Eva. “Al mijn dagen zien er ongeveer hetzelfde uit. Na het ontbijt doe ik wat nodig is voor school. Rond de middag help ik met koken en kijk ik naar het nieuws. Daarna brengen we te voet — ik haal elke dag mijn 10.000 stappen — het eten dat we gemaakt hebben naar mijn oma. Ze blijft in de tuin op drie meter afstand, maar het is fijn om ze toch te kunnen helpen. Terug thuis moet ik opnieuw studeren en om 18 uur eten we. De rest van de avond probeer ik me te ontspannen. Dat is niet altijd makkelijk. Ik heb ook wat schrik voor wat er na corona komt. Leerkrachten zullen er alle lessen die we gemist hebben misschien in sneltempo door willen jagen. Ik hoop dat de stress me dan niet weer te veel zal worden.”

Met haar verhaal wil Eva andere jongeren een virtuele schouder bieden. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Door de coronamaatregelen wordt de weerbaarheid van jongeren extra op de proef gesteld. Daarom is er nu #RodeNeuzenDagTegenCorona, een goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius om jongeren ook in tijden van corona mentaal, fysiek en sociaal sterker te maken. Op de website van Rode Neuzen Dag geven experten advies en tips, worden er meditatiepodcasts aangeboden en vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met de coronacrisis.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Bron: Het Laatste Nieuws (01/04/2020)