element-dots Created with Sketch.
Straffe verhalen: Kaat
Kaat , 23

“Mijn vriend en ouders hebben mij erdoor gesleurd”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Kaat getuigde tijdens Rode Neuzen Dag op 4 december op de radio over haar gevecht tegen een eetstoornis en een depressie. “Ik geloofde heel lang dat er geen licht was aan het einde van de tunnel.”

Kaat vertelde haar probleem aan een leerkracht, die haar ouders verwittigde. “Ze hadden het zien aankomen maar waren nog steeds geschrokken. Het was ook voor hen een emotioneel zware periode.” Kaat kon al snel terecht bij een therapeut, maar dat bleek niet voldoende. Enkele maanden later werd ze opgenomen in de psychiatrische afdeling van het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen. Omdat ze zich daar niet goed voelde, probeerde ze er zo snel mogelijk weg te geraken. “Ik was de controle kwijt, had stress en miste mijn vertrouwde leefomgeving. Daarom at ik zo veel dat ik -sneller dan goed voor me was- het gewicht bereikte waardoor ik naar huis mocht.”

Depressie

Na 2,5 maand mocht Kaat het ziekenhuis verlaten. Vol goede moed startte ze haar laatste jaar middelbaar, maar na enkele maanden liep het weer mis. “Ik moest vaak wenen zonder aanleiding en had zelfmoordgedachten. Daarom werd ik terug naar het ziekenhuis gestuurd waar ik begeleid werd door een psychiater. Hij vertelde me dat mijn depressie te maken had met een stof die ik miste door mijn eetstoornis.” Gelukkig kwam Kaat er ook deze keer weer bovenop. Na een moeilijk jaar kon ze die periode achter zich laten.

Ondertussen is Kaat 23 jaar en gaat het goed met haar. Ze werkt ze in een vastgoedkantoor en is na zeven jaar nog steeds gelukkig samen met haar vriend. “Ik leerde hem kennen toen ik terug thuis was van mijn eerste opname. Hij is doorheen de jaren mijn grootste steun geweest. Op sommige momenten was ik er heel erg aan toe. Ik moest bijvoorbeeld een rolstoel gebruiken omdat elke inspanning een hartstilstand kon veroorzaken. Ik kreeg ook een tijd mijn regels niet meer omdat mijn lichaam bepaalde functies uitschakelde. Mijn vriend en mijn ouders hebben mij er toen door gesleurd.”

Jongeren inspireren

Op Rode Neuzen Dag getuigde Kaat op Qmusic over het gevecht tegen haar eetstoornis en depressie. “Ik hoop dat ik op die manier andere jongeren kan inspireren. Ik geloofde heel lang dat er geen licht was aan het einde van de tunnel, maar nu gaat het terug goed met mij. Het doet deugd om je verhaal kwijt te kunnen en het is belangrijk dat jongeren met mentale problemen dat ook doen. Ik hoop dat ze dankzij mijn boodschap op tijd hulp zoeken, net zoals ik dat heb gedaan.

 

Bron: HLN.be - 4/12/2020