element-dots Created with Sketch.
Silke
Silke , 19

Als ik er te veel over nadenk, blokkeer ik gewoon...

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Mijn naam is Silke, ik ben 19 jaar en ervaar dagelijks stress en angst ten gevolge van de coronamaatregelen. Zowel mijn vrijwilligerswerk als mijn studentenjob zijn even op pauze gezet. Ook mijn wekelijkse bezoekjes naar mijn grootouders zijn weggevallen. Het is voor mij een onzekere periode en dat maakt me best wel bang. Wanneer ik teveel nadenk over wat er allemaal aan het gebeuren is, dan blokkeer ik gewoon. 

Het meeste mis ik de leuke avonden in mijn jeugdhuis en al de evenementen die ik mee mocht organiseren. Geen tijd meer doorbrengen met mijn beste vriend weegt ook zwaar op me. Voor mij is het zeer belangrijk om contact te houden met vrienden en familie. Het geeft je een positief gevoel en zo besef je dat je er niet alleen voor staat. Hoewel ik er niet meer fysiek naartoe kan gaan, kan ik wel nog steeds bij hen terecht. Ik bel regelmatig met mijn grootouders en mijn vrienden hoor ik wekelijks. 

Voor mijn schoolse taken kan ik steeds terecht bij mijn neef en nicht die me helpen met mijn opdrachten voor school. Voor veel jongeren is de motivatie om te studeren ver weg en zijn ze op zoek naar positieve energie om toch door te zetten. Ik vind die positieve energie bij mijn neef en nicht. Dankzij hen vind ik de moed om door te gaan en om op die manier mijn secundair diploma te halen. Twee jaar geleden had ik hier nooit van durven dromen. 

Het enige voordeel van deze lockdown is dat deze periode geeft me tijd om na te denken over welke richting ik in de toekomst uit wil, vooral op studievlak. Deze periode gebruik ik ook om aan mezelf te werken in kleine stapjes. Maar aangezien niemand weet hoelang deze maatregelen nog aangehouden worden, zijn angst en eenzaamheid toch de gevoelens die overheersen. Daarom ga ik steeds op zoek naar manieren om met deze gevoelens om te gaan. Wat me nu tot rust brengt is genieten van de natuur. Het kan me enorm helpen bij de moeilijkere momenten. 

Een luisterend oor

Als het echt wat moeilijker gaat, dan kan ik ook steeds terecht bij het JAC, Arktos of bij de zorgcoördinator van mijn school. Zij helpen me verder en nemen de tijd om te luisteren naar mijn zorgen.

Ook bij OverKop kan je een luisterend oor vinden tijdens moeilijke momenten. Jongeren hebben vaak nood om te praten zonder daarbij veroordeeld te worden. OverKop is hiervoor de juiste organisatie. Jongeren zitten met veel vragen en zijn op zoek naar antwoorden. OverKop zorgt ervoor dat jongeren zich minder alleen voelen en zich niet gaan afsluiten van de buitenwereld. Dankzij de verhalen van getuigen die onder andere op de website overkop.be worden gedeeld, kunnen jongeren zich daarin herkennen en voelen ze zich sneller begrepen.

Tips

Aan iedereen wil ik graag de raad geven om niet altijd binnen te blijven. Het is niet eenvoudig om in deze periode in beweging te blijven maar frisse lucht kan je veel energie geven. Wordt het je even teveel? Trek je schoenen aan en maak een wandeling! Dat zorgt ervoor dat je even tot rust kan komen.

Gaat het even minder goed? Praat er over! Er staan zoveel hulporganisaties voor je klaar die je graag een luisterend oor aanbieden en je willen ondersteunen. 

Mis je jouw vrienden? Er zijn ontelbare (virtuele) mogelijkheden om elkaar toch te zien. Je kan vragen om even te videochatten zodat je elkaar toch even kan zien. Hou je toch meer van een ouderwetse manier van communicatie, dan kan je nog altijd brieven of kaartjes schrijven. Het duurt misschien wat langer maar het werkt  therapeutisch. 

Tot slot is het cruciaal om in deze periode anderen te laten weten dat je er ook voor hen bent. Samen staan we sterken dan alleen, ook in deze coronatijden!

#RodeNeuzenDagTegenCorona

 

Hoe ervaar jij deze coronatijden?

Het coronavirus en de gevolgen ervan hebben een grote impact op ieder van ons. Rode Neuzen Dag wil graag weten hoe jongeren hiermee omgaan. Deze sterke verhalen verzamelen we op rodeneuzendag.be/sterke_verhalen.

Laad hier je persoonlijke video op of vul het formulier in.