element-dots Created with Sketch.
Coronablok - Amber
Amber , 18

Een babbeltje kan deugd doen

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Heel wat studenten zijn al een tijdje aan het blokken geslagen. Januari is een periode waarin vele studenten het beste van zichzelf geven en hard werken. Maar door corona ziet deze examenperiode er heel wat anders uit. Veel studenten hebben het niet makkelijk. Daarom laat Rode Neuzen Dag gedurende de maand januari studenten aan het woord en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan.

Nieuwe mensen leren kennen is moeilijk

Amber is een 18-jarige studente die in september startte aan de hogeschool. Ze studeert kleuteronderwijs aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen. Toen ze in het middelbaar nadacht over hoe het hoger onderwijs zou zijn, was dit niet wat ze voor ogen had. Amber is een sociaal persoon die graag tijd met vrienden spendeert. Ze kan op haar één hand tellen hoeveel keer ze dit jaar naar de campus mocht. Dit zorgt ervoor dat ze haar medestudenten amper kent. “Via online lessen is het heel moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen”, aldus Amber. Ze vertelt dat ze contact met medestudenten heel belangrijk vindt. Met medestudenten kan je reflecteren over een moeilijk examen, je kan hen een vraag stellen wanneer je iets niet begrijpt, en je kan steun zoeken bij elkaar in deze moeilijke periode. 

Op een online examen kan er veel fout lopen

Naast online lessen heeft Amber ook online examens. “Op een online examen kan er veel fout lopen. Er is dan niemand in de buurt die je kan helpen, en dit geeft me stress”, getuigt Amber. Ze heeft dus een sterke voorkeur voor fysieke examens. Zo kan je ze haar medestudenten wat vaker ontmoeten. 

Online examens zijn dus niet voor Amber weggelegd. Toch is de hedendaagse technologie nog nooit zo belangrijk geweest. Via sociale media houdt ze contact met haar vriendinnen. Ze doen dan even een babbeltje en steken elkaar een hart onder de riem tijdens deze examenperiode. Maar dit is niet het enige! Via videochat studeert Amber ook samen met haar vriendinnen. Ze vindt het super motiverend om samen met haar vriendinnen achter de boeken te kruipen. 

Corona bracht voor Amber veel obstakels. Maar toch heeft het haar ook wat bijgeleerd! Namelijk zelfdiscipline! “Je bent nu verplicht om alle leerstof zelf te verwerken en alles zelf in te plannen. Dat heeft me geleerd om meer gedisciplineerd te werk te gaan!”, aldus Amber. 

De lockdown zorgde er ook voor dat Amber meer tijd spendeerde met haar gezin. Ze doen nu veel meer activiteiten samen zoals gaan wandelen, samen een filmpje kijken…

Amber wil graag haar medestudenten de volgende boodschap meegeven: “NIET OPGEVEN”. Zelf twijfelde ze soms om op te geven, maar ze besefte dat dit geen optie was. Ze weet dat vele studenten nu voor dezelfde moeilijke strijd staan en dat ze niet alleen is! Daarom wil ze met deze getuigenis andere studenten aanmoedigen om nog even door te gaan. Het is bijna gedaan! Ze geeft ook nog graag volgende tips mee om je komende examens te knallen

  • Durf vragen stellen. Mail je professor of stuur een berichtje naar een medestudent. Door vragen te stellen beheers je beter de leerstof. En hoe beter je de leerstof kent, hoe beter je punten! 
  • Start op tijd met je dag! Ookal is de verleiding soms groot om nu uit te slapen, trap er niet in! Een goede nachtrust is belangrijk, maar zorg voor een goed slaappatroon. De morgenstond heeft goud in den mond ;-) 

Rode Neuzen Dag wenst Amber en alle andere studenten nog heel veel succes met hun coronablok en hun examens. Yes you can!