element-dots Created with Sketch.
Telefacts NU - Jara
Jara , 20

"Het voelde alsof alles rondom mij zwart was"

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Jara, een 20-jarige studente toegepaste psychologie aan Thomas More in Antwerpen, bracht haar verhaal in Telefacts NU in teken van Rode Neuzen Dag. Een heftig verhaal. Jara kwam in het zesde middelbaar in een depressie terecht. Het startte met angstige gevoelens in de klas. Deze gevoelens werden al snel gevolgd door donkere gedachten en zelfverwonding. Het snijden was voor haar een ontlading van alle spanning, een ontsnapping aan de donkere periode waarin ze zich bevond. 

Hoewel Jara uit een heel warm gezin komt, kreeg ze tijdens haar zesde middelbaar het zowel op fysiek als op mentaal vlak heel zwaar. Naar de lessen gaan werd een opgave. Ze leek de de wereld rondom haar niet meer te bevatten. Het was alsof ze niet meer in de werkelijkheid leefde. “Het voelde alsof alles rondom mij zwart was, een soort massa die uiterst gevaarlijk was om te betreden”, getuigt Jara.

Vanaf 2018 nam ze antidepressiva, maar ook dit hielp niet. Integendeel, alles ging bergaf. Het was genoeg voor Jara, er was geen toekomstbeeld meer. Samen met haar gezin besloot Jara dat het beter was om opgenomen te worden in de psychiatrie. Vanaf dan ging het elke dag een beetje beter. De steun van haar gezin was hier ook een belangrijke factor in. Daarnaast vond Jara ook haar uitlaatklep in het sporten en fotografie. Ze beoefende in het verleden al meerdere sporten, maar sinds haar 5 jaar is ze een frequent tennisspeelster. Sporten betekent heel veel voor haar. Daarbij is ze ook een gepassioneerd fotografe, met haar oog voor detail maakt Jara de meest prachtige foto’s.  

Dat meer dan één uitlaatklep mogelijk is bewijst Jara. Naast het sporten, de fotografie en de tijd met haar gezin, vindt Jara ook steun in muziek. In Telefacts NU werd de impact van muziek op onze gemoedstoestand verduidelijkt. Voor Jara kan het juiste nummer haar een goed gevoel geven, haar even alles doen vergeten. Daar wil Rode Neuzen Dag deze editie ook op inzetten; de kracht van muziek. Muziek is geen letterlijk medicijn, maar het helpt wel. We willen jongeren helpen de weg te vinden naar de kracht van muziek, zo is Jara haar grote droom om ooit piano te leren spelen. 

Nu gaat het goed met Jara. Ze strijdt nog altijd tegen haar donkere gedachten en de drang naar zelfverwonding is nog steeds aanwezig. Toch is Jara trots op de weg die ze heeft afgelegd en waar ze nu staat. Jara wil alle andere jongeren die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken. “Er is hoop en praat met anderen, want praten helpt”, dat is Jara haar boodschap!

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be