element-dots Created with Sketch.
Telefacts NU - Levi
Levi , 22

"Ik had niemand om op terug te vallen"

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Levi, een 22-jarige rapper, bracht zijn verhaal in Telefacts NU in teken van Rode Neuzen Dag. Levi groeide op met alleen zijn moeder als ouderfiguur. De band met zijn mama is hierdoor ongelofelijk sterk. Dit kon helaas de problemen die in het vijfde middelbaar de kop opstaken niet tegenhouden. 

Levi zijn vriendengroep kwam in een zware ruzie terecht, met als gevolg dat hij veel van zijn vrienden verloor. “Van de een op de andere dag verloor ik al mijn vrienden, ik viel ineens alleen. Ik had niemand om op terug te vallen” getuigt Levi. Hierdoor bracht Levi de twee laatste jaren van het middelbaar door in eenzaamheid. Levi kreeg doorheen deze periode wel steun van zijn leerkrachten, maar dat was niet hetzelfde als de vaste vriendschappen die hij voordien ervaarde. 

Na het middelbaar wist Levi niet wat hij wou studeren. Hij nam een sabbatjaar. Gedurende dit jaar viel Levi steeds dieper en dieper in de put. “Ik dacht: als mij morgen iets overkomt, dan zou ik het niet erg vinden”, aldus Levi. Hij ontwikkelde gedurende dit jaar een gameverslaving. Daarin kon hij zich uitleven, hoewel hij zich bewust was van het feit dat dit enorme pieken en dalen in zijn gemoedstoestand veroorzaakte. Toen Levi zienderogen achteruit ging, trok zijn mama aan de alarmbel. Levi kwam in contact met verschillende hulpverleners en begon met het nemen van antidepressiva. 

Ondertussen vond Levi een meer gezonde uitlaatklep: muziek. In Telefacts NU werd de impact van muziek op onze gemoedstoestand verduidelijkt. Levi maakt nu zelf muziek, waarin hij de boodschap rond mentale weerbaarheid centraal zet. Muziek was - naast zijn mama - een rots in de branding. Zo vertelt hij ons zeer expliciet: “Muziek kan levens redden. Wanneer mensen zich herkennen in een nummer, kan dit heel steunend werken. Je voelt je dan minder alleen”. 

Vandaag gaat het beter met Levi. Hij bracht onlangs zijn eerste album uit. Je kan deze hier beluisteren. Levi hoopt met zijn muziek anderen te helpen en hen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be