element-dots Created with Sketch.
James
James , 21

James

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

James Fiers (21) werd geboren als Angel. Als kind al wist hij dat hij geboren was in het verkeerde lichaam. Maar pas toen James 18 was, startte hij de fysieke transitie van vrouw tot man. Hij spartelde zich door enkele heel moeilijke jaren, maar is nu een zelfzekere jongeman die, naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, zijn verhaal vertelde aan zijn medeleerlingen van het MSKA Roeselare. “Ik wil heel graag andere transgenders helpen, want het blijft een taboe”, zegt hij.

Nauwsluitende jeans, sneakers, haar in de gel en een zweem van baardgroei. Wie James Fiers voor het eerst ziet, zou nooit geloven dat hij eigenlijk als meisje werd geboren. Maar een meisje heeft hij zich nooit gevoeld. “Ik wou nooit met poppen spelen, maar met auto’s, trok altijd op met de jongens en heb mezelf nooit als een meisje gezien”, vertelt James. “Toen ik zes jaar was, maakte ik dit duidelijk door m’n eigen haar kort te knippen. Vanaf die leeftijd droeg ik ook nog louter jongenskleren. Het duurde nog twee jaar voor mijn familie de puzzelstukken samenlegde, maar pas op mijn 16de heb ik hen er effectief mee geconfronteerd dat ik transgender ben. Dat hebben ze vlot geaccepteerd en ze staan achter me. Enkel één broer blijft me Angel noemen, maar ik hoop dat hij nog bijdraait, want ik ben al lang Angel niet meer.”

Operaties

James wou zich niet alleen een jongen voelen, hij wou ook effectief een jongen zijn. Daarom zette hij eind 2016 de eerste stappen voor een geslachtsverandering. “Op 21 december 2016 had ik m’n eerste gesprek met de seksuoloog/psycholoog, na een jaar wachten. Nadien volgden nog een tiental gesprekken. Op 17 oktober 2017 kreeg ik mijn eerste hormonenspuit en vier maanden later werden mijn borsten verwijderd. Vorig jaar werden ook mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd, maar bij die operatie waren er helaas complicaties. De artsen raakten de zenuwen van m’n blaas. Dat moet nu eerst opgelost worden vooraleer mijn geslachtsverandering verder kan gezet worden. Tegen 2024 zou ik alle nodige operaties achter de rug moeten hebben, maar vandaag voel ik me al 100% man.”

Gepest

Hoewel James in zijn keuze gesteund wordt door zijn familie, is niet iedereen zo begripvol. “Op school werd ik indertijd enorm gepest. Het was zodanig erg dat ik op een bepaald moment zelfs geen zin meer had om nog te leven”, aldus James. Maar de pesters kregen hem niet klein en hij zette z’n transitie door. De voorbije twee jaar was James hierdoor veelal afwezig in het MSKA. “Het waren twee harde jaren waarin ik continu begeleid werd door drie psychologen. Ik had tijd nodig voor de operaties, maar ook om alles een plaatsje te geven. Vandaag gaat het veel beter met mij, al word ik nog steeds begeleid door één psycholoog van het genderteam van het UZ Gent. Ik ben erin geslaagd om me boven alle negatieve reacties te zetten. Er zullen altijd mensen zijn die tegen me zijn, mijn proces niet begrijpen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik gelukkig ben.”

Twee september was James zijn eerste schooldag in het zesde jaar brood, banket en confiserie. “De pesters zijn hier ondertussen van de schoolbanken verdwenen en ik kreeg vanaf dag één enkel en alleen goeie reacties. Niemand bekijkt me raar, ik word daarentegen 100% aanvaard zoals ik ben. In de klas kunnen we ook heel open over alles praten. Het begint vaak wel met domme grapjes, maar op het einde van de rit eindigen we met serieuze gesprekken. Ik voel me hier echt gedragen.”

Welbevinden

James weet als de beste hoe belangrijk het is om je goed te voelen op school. Dat welbevinden is het thema van de Rode Neuzen Dag, waar MSKA zich volop voor engageert en waarvoor ze donderdag het onderste uit de kan probeerden te halen met verschillende acties. Ook James deed een duit in het zakje, door voor zijn medeleerlingen te getuigen. 

“Dat ging gepaard met een dosis gezonde stress, maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal te doen. In eerste instantie omdat ik volledig achter het initiatief van de Rode Neuzen Dag sta. Ik weet namelijk hoe belangrijk het is om je goed in je vel te voelen op school. Maar ook omdat transgender zijn een taboe blijft. Ik wil graag anderen die in dezelfde situatie zitten helpen, zodat er durven mee naar buitenkomen. Nu al probeer ik enkele leerlingen hier op school met raad en daad bij te staan.”

Hoewel nog steeds niet alles rozengeur en maneschijn is, heeft James vandaag vooral heel veel zin in een mooie toekomst. “Ik wil m’n diploma behalen en droom van een eigen zaak als chocolatier. En ook een gezin staat op mijn verlanglijstje. Twee september was echt een nieuwe start voor mij. Ik ging opnieuw naar school, maar heb hier ook een fantastisch meisje leren kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Enkele klasgenoten van mij hebben haar op mijn vraag verteld dat ik transgender ben. Zij heeft daar nooit echt een probleem van gemaakt en ook haar ouders aanvaarden me zoals ik ben. Ik ben gewoon James en dat is precies wat ik wil.”

Je kan Rode Neuzen Dag nog steeds steunen door een actie op te zetten of een gift te doen op rodeneuzendag.be. Ook scholen kunnen zich daar nog steeds registreren als Rode Neuzen School

Bron: HLN.be