element-dots Created with Sketch.
Maritt
Maritt , 18

"Mentale gezondheid is belangrijker dan ooit"

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

18 jaar jong, tekenen is uitlaatklep nummer 1 en ze zou graag solliciteren om het knuffelcontact te zijn van iedereen in Vlaanderen. Maritt Timmermans is deze week onze Rode Neus in de kijker. “Praten, praten en nog eens praten. In afwachting van een vaccin is dat het beste medicijn om de corona te bestrijden”.

Wie is Maritt?
Wat een brede vraag (lacht). Ik zal beginnen met de hard facts: ik ben 18 jaar en afkomstig uit Wichelen. Ik ga in Aalst naar school en zou graag volgend jaar verder studeren in de toegepaste psychologie. Sinds het coronatijdperk ben ik meer beginnen tekenen en heb ik ontdekt dat fietsen langs de schelde mij een enorm rustgevend gevoel bezorgt.

In je getuigenis spreek je van “een rugzak”. Met wat is die gevuld?
Dat is een combinatie van heel wat karaktertrekken, ervaringen, gedachten en emoties van mij. Die rugzak is echt zwaar geworden vanaf ik op taalkamp ben geweest drie jaar geleden. Toen ben ik in een soort van neerwaartse spiraal beland met een totaalcrash in oktober 2018. Dat is het moment waarop ik ben opgenomen bij ‘de kaap’ in Melle. In de psychiatrie heb ik 9 maanden lang de basis gelegd voor mijn weg terug naar boven.

Welk effect heeft de coronaperiode op jouw rugzak?
Laten we zeggen dat er geen eenduidig gewicht op geplakt kan worden. Net zoals bij vele andere jongeren zijn er dagen waarop ik het echt zwaar heb. Dan wil ik mijn vriendinnen nog eens goed vastpakken en een dikke knuffel geven, maar ja… Dat sociale contact mis ik enorm.”

Om die leegtes op te vullen ben ik op zoek gegaan naar andere uitlaatkleppen. Een ontspannen fietstocht langs de Schelde of luisteren naar muziek kunnen me wel bekoren. De meeste voldoening haal ik op dit moment uit mijn tekeningen. Het is voor mij een vorm van vrijheid, zo’n blanco blad. Dat vul ik dan met mijn gedachten en emoties die op dat moment de bovenhand nemen.

Als muziek een belangrijke uitlaatklep is voor jou, dan kijk je waarschijnlijk uit naar de Rode Neuzen (k)Uur?
Ja, klopt! Ik ben enorm blij dat ik op een school zit waar er ook aandacht is voor het mentale welzijn van de studenten en niet enkel voor de prestaties. Het was zelfs een van de hoofdredenen waarom ik van school ben veranderd. Dat mijn school een Rode Neuzen School is, zorgt voor een extra stimulans.

Als je niet goed in je vel zit, dan zullen ook jouw resultaten daaronder lijden. Dankzij mijn psychiater heb ik de keuze gemaakt om mijn mentaal welzijn op de eerste plaats te zetten. Vroeger had ik een panische angst om te blijven zitten, dat was ‘not done’. Nu heb ik geleerd dat die twee factoren elkaar sterk beïnvloeden.

Via de Rode Neuzen (k)Uur hoop ik tools te vinden die me in moeilijke tijden steun bieden. Een soort van stappenplan om extra uitlaatkleppen te ontdekken. Daarom raad ik alle scholen aan om je aan te melden als Rode Neuzen School. Zo geef je je leerlingen de kans om zelf steunpilaren te ontdekken en ontwikkelen.

Wat is je boodschap naar de jeugd nu we in een tweede lockdown zijn beland?
Praten, praten en nog eens praten. Het is een van de weinige sociale zaken dat vanop 1,5 meter kan. Misschien wel de belangrijkste! Alhoewel ik een goede knuffel altijd met open armen ontvang (lacht).

Niet praten over mijn gevoelens en problemen was een van de grootste factoren waardoor ik zo hard gecrasht ben. Je kropt alles op tot het te laat is en pas dan besef je hoe diep je zit. Erover praten zorgt ervoor dat ik elke dag verder en verder uit die diepe put kruip.
 

Tekeningen Maritt Tekeningen Maritt