element-dots Created with Sketch.
Wynand
Wynand , 19

"Netflixen aan je bureau is geen goede ontspanning”

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Heel wat studenten zijn al een tijdje aan het blokken geslagen. Januari is een periode waarin vele studenten het beste van zichzelf geven en hard werken. Maar door corona ziet deze examenperiode er heel wat anders uit. Veel studenten hebben het niet makkelijk. Daarom laat Rode Neuzen Dag gedurende de maand januari studenten aan het woord en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan.

De blok is al bezig sinds maart

Ook Wynand, een 19-jarige student aan de UGent, wil graag zijn ervaringen delen. Hij zit in zijn tweede jaar burgerlijk ingenieur - architect, en dat verloopt anders dan gepland door corona. “Als ik deze periode vergelijk met mijn twee andere examenperiodes, dan is deze toch wel de zwaarste. Door corona voelt het alsof de blok al bezig is sinds maart 2020”, aldus Wynand. 

Hij probeert zich steeds op te trekken aan het idee dat deze situatie maar tijdelijk is. Maar omdat de regels steeds worden verlengd, lijkt dat soms verre toekomst. Wynand is een sociaal iemand en spendeert zijn tijd vaak met zijn vrienden. Hij kijkt uit naar het moment dat ze opnieuw kunnen afspreken in grote groep. Samen op café gaan, een zomerse barbecue organiseren, of een festivalleke doen… dat zijn de momenten om naar uit te kijken! 

Sociale verleidingen vallen weg

Corona maakt de examenperiode er niet makkelijker op. Ook voor Wynand brengt het heel wat aanpassingen met zich mee: “De activiteiten waarmee ik me normaal gezien ontspan zoals afspreken met vrienden en tennissen, kunnen al een hele tijd niet meer plaatsvinden. Doordat je minder in contact komt met je medestudenten, vergeet je soms dat er nog zo veel andere studenten in hetzelfde schuitje zitten”. Om die laatste redenen is Wynand heel blij dat hij zijn examens toch fysiek mag gaan afleggen. Zo ziet hij zijn medestudenten nog eens en beseft hij dat hij er niet alleen voor staat. “Het helpt ook voor mijn concentratie om fysiek de examens te gaan afleggen”, getuigt Wynand, “Een examen afleggen in je slaapkamer vind ik niet zo motiverend, dan heb je meer het gevoel dat je nog eens een extra oefening aan het maken bent in plaats van een examen.” 

Eén van de weinige voordelen tijdens deze 'coronablok' is dat Wynand tijdens het studeren minder afgeleid is, waardoor hij zich beter voorbereid voelt. Alle sociale verleidingen vallen min of meer weg. Hij besefte gedurende deze periode ook dat hij in een luxepositie zit: hij heeft een goede laptop, een stille ruimte waarin hij kan werken, een goede internetverbinding… Hij is er zich van bewust dat niet alle studenten in deze ideale situatie zitten.

Tips & Tricks

Om zijn medestudenten nog een hart onder de riem te steken geeft Wynand tot slot nog wat tips mee die hem alvast helpen doorheen deze 'coronablok':

  1. Ga soms eens weg van je bureau. Netflixen aan je bureau boven je boeken is geen goede ontspanning. 
  2. Ga naar buiten en beweeg. Frisse lucht kan wonderen doen!
  3. Zet een goed nummer op en haal je beste dansmoves boven, hoe vreemder de bewegingen, hoe beter. Maar sluit voor de zekerheid je gordijnen, zo voorkom je gênante momenten ;-)  

Rode Neuzen Dag wenst Wynand en alle andere studenten nog heel veel succes met hun coronablok en hun examens. Yes you can!