element-dots Created with Sketch.
Coronablok - Elisa
Elisa , 20

"Online studeren met vrienden is een dikke aanrader!"

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Heel wat studenten zijn al een tijdje aan het blokken geslagen. Januari is een periode waarin vele studenten het beste van zichzelf geven en hard werken. Maar door corona ziet deze examenperiode er heel wat anders uit. Veel studenten hebben het niet makkelijk. Daarom laat Rode Neuzen Dag gedurende de maand januari studenten aan het woord en laten we hen weten dat ze er niet alleen voor staan.

Plan je dag

Elisa is een 20-jarige studente toegepaste taalkunde aan de KU Leuven. Momenteel zit ze in haar 3de jaar. Dit maakt haar quasi een expert op gebied van examens. Ze vertelt ons haar succesfactor voor een geslaagde examenperiode in een goede planning zit. Elisa plant op voorhand in wat ze welke dag studeert. Het is niet altijd mogelijk om haar aan die planning te houden, maar het geeft haar wel een houvast. Toch plant Elisa niet enkel haar leerstof in: “Ik plan ook ontspanning in. Wanneer ik veel tijd heb tussen twee examens plan ik een middag ontspanning in. Dat is ook uiterst belangrijk!” Door corona is de examenperiode aan de KU Leuven langer dan normaal. In een gewoon academiejaar duurt deze 3 weken, maar omwille van de strikte maatregelen is deze verlengd naar +/- 5 weken. Ontspanning is dus een must om deze periode door te komen! En daar is Elisa zich bewust van. 

De activiteiten waarmee Elisa haar batterijen normaal oplaadt, mogen helaas niet meer. Afspreken met vrienden, gaan dansen, … allemaal geschrapt! Normaal koppelt Elisa deze periode ook aan een leuk moment door samen met vriendinnen te gaan blokken aan zee. Maar ook dit kan niet meer doorgaan. Toch blijft Elisa niet bij de pakken zitten. Ze zocht andere activiteiten zoals wandelen, bingewatchen, lezen… om even los te komen van de examenstress. Ook voor het samen studeren met vrienden vond Elisa een alternatief: “Aangezien we niet meer mogen leren aan zee, studeren mijn vriendinnen en ik nu samen online. Dit motiveert me enorm”. 

In de pauzes denken Elisa en haar vriendinnen na over wat ze gaan doen als corona gedaan is. “Het klinkt misschien cliché, maar ik verlang echt naar het gewone studentenleven zoals nog eens uitgaan! Daar kijk ik naar uit”. 

Oude bekenden

Corona bracht ook oude bekenden terug in het leven van Elisa. Toen Elisa naar het hoger onderwijs ging verminderde het contact met haar vrienden uit het middelbaar. Door de lockdown hebben ze elkaar teruggevonden. Dit is voor Elisa een bewijs dat de pandemie niet enkel slechte dingen met zich meebrengt. Ze is blij dat ze nu vaker contact heeft met haar vrienden uit het middelbaar. Sterker nog, ze hoort ze elke dag! 

Positief ingestelde Elisa geeft haar medestudenten ook graag wat tips mee om deze coronablok te overleven: 

  1. Zoek iets om naar uit te kijken. Ook al zal de lesvrije week anders zijn dan normaal, het is belangrijk om naar iets uit te kijken! Zo kom je deze periode door! 
  2. Blijf contact houden met vrienden en familie. Dat is tijdens de lockdown niet zo makkelijk, maar het blijft o-zo-belangrijk! 

Rode Neuzen Dag wenst Elisa en alle andere studenten nog heel veel succes met hun coronablok en hun examens. Yes you can!