element-dots Created with Sketch.
Liefde Voor Muziek - Gwen
Gwen , 22

"Zoek hulp en denk niet dat je het alleen kan"

element-squares Created with Sketch.
element-wiggles Created with Sketch.

Ze was amper twaalf jaar toen Gwen plots afscheid moest nemen van haar mama. Twaalf dagen nadat een hersentumor werd vastgesteld ontwaakte Anja De Backer (40) niet meer uit een coma. “Vijf jaar later stortte ik in en zat ik heel diep”, getuigt ze. “Psychologische hulp zoeken durfde ik niet. Eén raad aan andere jongeren: zoek die hulp wel!”

Paasvakantie 2011. Net als alle andere twaalfjarigen iets waar Gwen naar had uitgekeken. Ze mocht die doorbrengen bij haar grootouders en als kers op de taart mocht ze ook nog eens haar verjaardag in die vakantie vieren. Maar vier dagen voor ze dertien werd sloeg het noodlot toe. “Moeke, de mama van mijn mama, kwam mij wekken”, vertelt ze. “Mama was onwel geworden op de trein richting haar werk. Samen met mijn tante trokken we naar het ziekenhuis waar ook papa toekwam. Er werd uitgegaan van een hersenbloeding omdat er zich heel veel bloed in haar hoofd bevond. Maar bij een operatie werd een tumor van twaalf centimeter groot ontdekt die was opengebarsten. Dokters konden voor haar niets meer betekenen en uiteindelijk is ze na twaalf dagen coma ingeslapen. Dat kwam hard binnen bij ons. Zeker omdat mama nooit andere symptomen heeft gehad, al had ze wel al langer immens veel hoofdpijn.”

Positief in het leven

Gwen hield zich sterk, al kon ze het verlies van haar mama nooit plaatsen. “Het besef kwam er niet echt”, getuigt ze. “Tot ik in het zesde middelbaar zat. Dan pas drong het door dat ze er niet meer was. Ik ben toen mentaal volledig gecrasht. Maar ik probeerde dat weg te steken omdat ik te trots was om toe te geven dat ik mij niet goed in mijn vel voelde. Daarnaast hoorde ik jarenlang wat voor een sterk iemand ik was om na alles wat ik heb meegemaakt toch zo positief in het leven te blijven staan. Om dan toe te geven dat het eigenlijk heel slecht met mij gaat, is niet gemakkelijk.”

Vrienden verloren

Hulp vragen of zoeken kwam al zeker niet in haar op. “Maar toen mijn punten op school plots erg slecht werden, realiseerde ik mij wel dat er iets moest gebeuren”, vervolgt ze. “Zes maanden lang ging ik wekelijks bij een psychologe langs en dankzij haar is het ook beter met mij beginnen gaan.” Niet veel later maakte ze de overstap naar de hogeschool. “En dat hielp ook”, luidt het. “Een nieuwe omgeving en nieuwe mensen waar niemand vooroordelen heeft omdat ze mij niet kenden op mijn zwakste. Vrienden uit het middelbaar hebben mij laten vallen. Gewoon omdat ik geen aangenaam persoon meer was om bij te zijn en omdat ze niet wisten wat te doen om de vriendschap te behouden. Het was gemakkelijker voor hen om mij los te laten. Het was een enorm zwaar jaar voor mij waarbij ik ook met zelfmoordgedachten kampte. Ik vroeg mij echt af waarom ik hier nog was. En omdat ik niet direct hulp vroeg kreeg ik die ook niet.”

Taboe doorbreken

En daarom heeft Gwen nu een belangrijke oproep. “Zoek alsjeblieft hulp als je je in dezelfde situatie als mij bevindt”, zegt ze. “Praten helpt, ook al denk je zelf van niet of denk je dat het alleen wel lukt. Want dat laatste is niet zo. De impact kan altijd later nog komen. Ik neem nu deel aan Rode Neuzen om dat taboe te doorbreken. Het is oké om naar een psycholoog te gaan. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Zelf dacht ik ook lang dat die er enkel waren voor mensen die gek zijn. Het taboe is er. Op een eerste date is dat bijvoorbeeld geen goede binnenkomer. Het gaat met mij nu echt veel beter, mede door de overstap naar het hoger onderwijs. Ik besef dat het goed is dat ik hier nog ben en dat ik dat ook verdien. Door mijn deelname aan Rode Neuzen en door mijn verhaal te doen hoop ik dat ik anderen kan helpen om de stap naar een psycholoog te zetten.”

Nederlandstalige muziek

Normaal gezien was het de bedoeling dat André Hazes Jr. vrijdagavond voor haar ging zingen. “Maar omdat hij ziek werd is er het één en ander veranderd”, vertelt ze. “Dat merken jullie wel in de aflevering. Hij had normaal gezien ‘Passie’ van Clouseau voor mij gebracht. Nederlandstalige muziek is voor mij heel belangrijk. Zeggen dat mama een grote fan van Clouseau was is zacht uitgedrukt. Daarnaast hield ze ook van Marco Borsato en Rob De Nijs. Ze nam mij altijd mee naar concerten van Clouseau en ik werd ook fan. Die muziek, en dan vooral haar lievelingsnummers ‘Passie’ en ‘Vonken en Vuur’, zijn voor mij heel belangrijk geweest. Als ik het moeilijk had luisterde ik ernaar om terug te denken aan onze mooie momenten bij die concerten. De liefde voor Nederlandstalige muziek is iets wat we delen.” 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron: Het Laatste Nieuws - 12/11/2020