Hero Image

Pesters misbruiken 'juicechannels' om jongeren te kwetsen

27.09.2023
JONGEREN IN BEELD

Pesters gebruiken steeds vaker anonieme roddelkanalen op TikTok om kwetsbare tieners te kijk te zetten.  Wie gepest wordt of pestgedrag ziet, kan dat best dadelijk melden. Want zo riskeren pesters hun persoonlijke account kwijt te raken en daar zijn ze als de dood voor.

Wat is er aan de hand?

Scholen in Essen en Zelzate hebben problemen met gemene online roddelkanalen. In Essen heeft een school een klacht ingediend bij de politie vanwege een TikTok-pagina waarop ze foto's van leerlingen en leraren delen met gemene opmerkingen. Een meisje van 13 jaar is ook van plan om een klacht in te dienen vanwege het pesten op dezelfde pagina. De Sint-Laurensschool in Zelzate heeft ook een klacht ingediend tegen een anoniem Instagramaccount waarop leerlingen worden vernederd en roddels worden verspreid. De politie onderzoekt de zaak.

Is dit een nieuw fenomeen? 

Neen, het is een zorgwekkend fenomeen, maar nieuw is het niet volgens Catherine Van De Heyning (40). Zij is professor aan de Universiteit Antwerpen met een specialisatie in cybercriminaliteit.  Het bestaat al wel een tijd, maar nu het schooljaar weer is gestart en een nieuwe generatie de Netflix- serie 'Gossip Girl' (waarin een anonieme blogger roddels stuurt over tieners in New York, red.) ontdekt, flakkert het opnieuw op. 

Het zijn zeker niet enkel meisjes die zulke roddelkanalen voeden, al doen jongens het eerder in 'expose-groepen' waarin het meer gaat over openbaren van de identiteit van tieners, al dan niet met foto's.


Wordt er vaak via deze kanalen gepest?

Van De Heyning: Best vaak, eigenlijk. Vorig jaar heeft het kenniscentrum Mediawijs met enkele collega's van de Universiteit Antwerpen een bevraging gedaan bij jongeren en één op de zes zegt daarin dat ze al het slachtoffer waren van cyberpesten. Eén op de vier was er het voorbije jaar getuige van. Dat is niet noodzakelijk in zo'n roddelgroep, maar de meeste jongeren zijn wel op de hoogte dat zulke kanalen bestaan. Ze doven ook geregeld uit en flakkeren later weer op, of hun inhoud verhuist naar een ander platform.


Waarom doen jongeren dit?

Wat je vaak hoort is dat de pester het wel grappig vond. Daders doen het omdat ze zich verveelden of omdat er wat druk was van de vrienden. Eens zo'n 'juicechannel' bestaat, is de drempel om eraan mee te doen ook lager. Als er al vijftig beledigingen staan, dan tikken jongeren er makkelijk eentje bij.



Kan de politie hier iets tegen doen?

Ook al zijn berichten anoniem: als er echte bedreigingen aan bod komen of er sprake is van cyberbelaging, is het wel degelijk strafbaar. Wie tegen de lamp loopt, belandt mogelijk bij de jeugdrechter. Daar zien we niet zozeer grote straffen, eerder sancties waardoor jongeren leren wat cyberpesten kan teweegbrengen. 


Bron: HLN

Kan je zelf iets doen? 

Ja. Zoveel mogelijk melding maken van online pestgedrag bij de platformen.  Er is een Europese wet die platformen zoals TikTok, Facebook en Snapchat verplicht om heel kort op de bal te spelen, zeker wanneer het om minderjarigen gaat. Zij zijn wel degelijk verantwoordelijk voor wat er gebeurt op hun kanalen. 

En ook al zijn het anonieme groepen, die platformen kunnen wel zien wie daarin actief is en behalve dat de groepen dan verdwijnen, zien we ook dat de privé-accounts van initiatiefnemers en pesters soms verdwijnen. En daar zijn de pesters als de dood voor.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius